Suus doorbreekt het woedepatroon en verzacht de kinderen
HOOGEVEEN Ilse Snippe (36) uit Eursinge is bedenker en uitvoerder van Hond In School interventies. De medewerker van het gespecialiseerd onderwijs onderneemt met haar labradoodle Suus activiteiten op scholen. Dit doet zij om kinderen met faalangst, onzekerheid of algemene leerproblemen meer zelfvertrouwen te geven.
Ilse Snippe werkt al zo’n twaalf jaar voor sbo De Carrousel, een van de Hoogeveense scholen die gespecialiseerd onderwijs aanbiedt. Ook werkt ze voor drie andere scholen die aangesloten zijn bij Gespecialiseerd Onderwijs Hoogeveen en is ze actief als zzp’er. Snippe merkt dat angstige of boze kinderen gemakkelijker connecties durven te maken door de aanwezigheid van hond Suus. „Boze of verdrietige kinderen zijn vaak niet aanspreekbaar en hebben geen behoefte aan een menselijke connectie”, legt ze uit. Suus helpt hen om liefdevol te ontregelen. „De hond doorbreekt het woedepatroon en verzacht de kinderen. Suus beoordeelt niet, ze is er gewoon en ze vindt iedereen leuk die haar aait.” Een moment met Suus is fijn voor het kind, maar ook voor het personeel. „De kalmerende werking van Suus biedt ook tijdwinst. Het duurt vaak maar vijf tot tien minuten om een kind weer te kunnen opvrolijken.” Suus en Sjoef De scholen waar Snippe met Suus interventies gericht op coaching, counseling en educatie aanbiedt, zijn aangesloten bij stichtingRenn4. Dit is een gecertificeerde onderwijsorganisatie voor leerlingen met gedragsproblematiek, leerproblematiek of een verstandelijke beperking. Voordat Ilse met Hond In School interventies begon nam ze al af en toe hond Sjoef mee naar school. „Ik merkte hoe de hond het gedrag van de leerlingen spiegelde en hoe de kinderen hier op reageerden. Ik had er zelfs langer profijt van, ik kon contact met de kinderen krijgen door over mijn hond te praten”, vertelt ze. Dit heeft haar gemotiveerd om actief bezig te gaan met het inzetten van een hond in school. Sjoef werd drachtig. „Ik heb de puppy’s laten screenen door Serge Gaus, eigenaar van de Gaus Assistentiehonden. Ik vroeg hem of er misschien een puppy tussen zat die als interventiehond op scholen zou kunnen fungeren.” Die puppy was Suus. „Nu Suus er is, word ik eigenlijk amper nog begroet. Er wordt bij binnenkomst altijd ‘Hoi Suus!’ en niet ‘Hoi juf Ilse!’ geroepen”, verklaart ze lachend. „Het eerste halfjaar heb ik Suus getraind met behulp van tips die Gaus mij gaf.
Toch wilde ik graag een officiële opleiding volgen”, legt ze uit. Ilse is de DAI-opleiding gaan doen, ook wel Dog Assisted Intervention-opleiding genoemd. Er zijn drie niveaus binnen deze opleiding te behalen. „Het eerste niveau heb ik behaald, met het tweede ben ik bezig en het derde hoop ik ook te gaan doen. Ik vind het belangrijk om te leren hoe ik met honden kan werken.” Suus wordt bij zowel geplande interventies als spontaan voorkomende situaties ingezet. „De ongeplande interventies zijn gericht dat leerlingen sneller uit hun frustratie of boosheid komen, zodat ze weer mee kunnen doen in de klas”, vertelt Ilse Snippe. Bij de geplande interventies is dit anders. Hier is de inzet van Suus altijd gericht op een duidelijk doel. „De leerkracht vult een sociaal-emotioneel meetinstrument in. Aan de hand van deze informatie bekijk ik samen met een orthopedagoog, een internbegeleider en de leerkracht welke aspecten zinvol zijn om aan te pakken”, legt ze uit. Zij schrijft vervolgens een plan. „Gezamenlijk gaan we aan de slag met een emotiekaart, hier staan vragen op waarbij de leerling smileys kan plakken. Deze staan symbool voor het gevoel. De ‘plaksessie’ doen we aan het begin, in het midden en aan het eind van de interventieperiode.” Ook vult ze samen met de leerling een dierbare kaart in. Het kind kan hier aangeven wat het nog willen bereiken. „Samen met de leerling stel ik een leerdoel aan, daarna bedenken we een activiteit die hierbij past.” Trots Door de hond iets aan te leren kan de leerling trots ervaren. Binnen dit proces komt ook teleurstelling terug. „Suus doet niet alles in een keer goed”, legt Ilse uit. Ook spiegelt Suus de gevoelens van de kinderen. Is de leerling onrustig, dan is Suus ook onrustig. „Ik ga met de kinderen in gesprek, samen ontdekken we wat er nodig is om weer te kunnen focussen. De kinderen leren dus ook inzicht te krijgen in het eigen gedrag door Suus.”